Pemuzik Keningau Prihatin

Untuk memperkenalkan dan mengeratkan hubungan silaturahim di antara pemuzik dan juga penggiat anak seni,pada bulan lalu bersamaan 15 JUN 2013,berlangsungnya sebuah program amal Mini Jamm charity 2013″ anjuran pemuzik Keningau dengan kerjasama pihak Muzik House Jamming Studio dan Keningau Mall Shopping Complex. Tujuanya adalah untuk mengadakan kutipan derma untuk  rumah anak yantim Tambunan,Kota Kinabalu,Sabah.Program ini telah berlangsung dengan jayanya di Keningau Mall Shopping Complex pada pukul 13.00 pm hingga 17.00 pm.

Sepanjang event ini d jalankan,pihak penganjur telah memberi kepercayaan kepada salah sebuah media massa yang 100% menyokong band-band indie di malaysia ,iaitu ”OnlineFM” untuk membuat liputan dan juga menyusun aturcara serta memberikan pelbagai info kepada penonton dan juga pengunjung yang berada di situ.

Pelbagai jenis hiburan dan aktiviti yang di sediakan pada hari itu,seperti persembahan dari band-band indie Keningau serta sesi kuiz yang mana menawarkan hadiah berupa CD single yang mana disediakan oleh beberapa buah band keningau.

Antarakumpulan pemuzik yang  menjayakan program ini adalah ‘KUNCI BAND”. Mereka berasal dari daerah sandakan. Kegigihan mereka untuk menjayakan program ini sangat-sangat di hargai.Yang mana””Kunci Band”‘adalah band yang tergolong baru juga di daerah Sandakan. Kerana minat bermain muzik mereka yang sangat tinggi,mereka tak pernah menyerah kalah untuk maju ke hadapan. Band ini juga pernah  berapa kali tampil dalam pertandingan “”Battle off the band” sekitar Sabah.Antaranya di Tawau & Kota Kinabalu.Untuk lebih jelas sila layari,,https://www.facebook.com/pages/KUNCI-BAND/192382000914856?fref=ts

Selain itu, ‘GERHANA 90’ band yang berasal dari Keningau,juga turut membuat persembahan pada hari tersebut dengan lagu-lagunya yang berentak ”Slow Rock” yang mana genre tersebut jarang-jarang suda kita jumpai,salah satu lagunya adalah “”Janji,sejarah kau dan aku,,dan ingat ingatlah { irama dusun } yang mana lagu itu adalah lagu ciptaan mereka sendiri.

Persembahan yang ke-3 adalah dari kumpulan ‘PENGUIN‘ . Band ini dlahirkan pada tahun 2005,yang d awali hanya sekadar hobby dan minat dengan muzik.Dan sudah pum mengeluarkan  first single pada tahun lalu {2012} yang bertajuk””Cuba kau henti”” d bawah naungan studio ”Nakuro 29”
untuk lebih jelas,,sila layarihttps://www.facebook.com/pages/Penguin/135952399844118?fref=ts


Seterusnya adalah persembahan dari ”BUTTERCRY” yang mana suara vocalis dari band ini seolah-olah suara ” giring” Vocalis Nidji ,band asal indonesia.Dan mereka sda pun d kenali sebagai Nidji Sabah.

Juga sudah mengeluarkan single pertama,,” Izinkan Aku ” dan lagu ini sudah pun terpilih dalam album kompilasi indie band dibawah kendalian  Kota Kinabalu Music Production.Sila layari lama sesawang dari band ini,,https://www.facebook.com/pages/Buttercry/143931532398152?fref=ts

Juga di teruskan dengan persembahan dari ”CALENDAR BAND” sebuah band yang d anggotai oleh 4 orang ahli yang juga merupakan anak jati dari Keningau itu sendiri.Yang man pemain Drumm dan pemain bass nya adalah adik beradik,dan lagu mereka yang sangat2 d sukai d kalangan peminatnya adalah ”Cerita kau dan dia ”

yang mana lagu”Cerita kau dan dia” adalah ciptaan dari mereka sendiri,,yang d ilhamkan dari pengalaman dan cerita sebenar dari Vocalisnya,,,dan jangan lupa kenali mereka melalui
https://www.facebook.com/CalendarBand?fref=ts

Juga tak kalh hebatnya dengan persembahan dari ”HONEST” yang mana mereka membawakan 4 buah lagu hasil ciptaan mereka sendiri,seperti “”terindah,,bebas,,teman dan jalan berbeda.
Dan lagu yang paling d minati penonton adalah lagu”‘terindah””yang mana lagu tersebut  suda pun  masuk dalam carta 13 Keningaufm,berhasil menduduki t tangga ke -2.
https://www.facebook.com/pages/HONEST/600930823268651?fref=ts

Yang terakhir adalah persembahan dari ”BUZZING JOKER” yang baru saja melancarkan EP pada tahun lalu,,yang mana band ini juga selalu mendapat tempahan d majelis2 kawin d daerah Keningau dan sekitarnya,termasuklah Tambunan dan Tenom.Menyaksikan band ini membuat persembahan,semua penonton ikut bersuara menyanyi sama-sama.

Dimana lagu,,”JAUH” meprupakan lagu andalan mereka setiap membuat persembahan
”Buzzing Joker”d anggotai oleh 4 orang ahli,,juga merupan anak jati keningau sendiri,
kenali mereka melalu link inihttps://www.facebook.com/pages/Buzzing-Joker/114150935283081?fref=ts

Persembahan terakhir dari ”Buzzing Joker ”membuatkan penonton berteriak kerna merasa sangat-sangat berpuas hati dengan persembahan-persembahan dari band-band indie yang turut menjayakan event tersebut.

Kami dari pihak Onlinefm sangat menghargai usaha merekayang terlibat dan Inn Shaa Allah,pada masa akan datang,program sebegini akan di adakan lagi,Apa yang kami harapkan,lebih banyak lagi band-band indie tempatan yang akan menjayakanya pada masa akan datang.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial