Sambutan Hangat Di KK Bundle Fest Featuring Online Fm Big Jamm 2013

Official Flyers
Terlebih dahulu saya mewakili pihak penganjur iaitu Online FM di bahagaian editor merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan ucapan terima kasih yang tak terhingga diatas sokongan semua pihak dalam menjayakan acara ini. Terutama sekali kepada pihak Karamunsing Kompleksyang merupakan penaja utama kerana sudi menyediakan tapak acara selain KK Burger Bakar, G.S.P serta rangkaian sokongan seperti  Jeselton Eleven, The Rebel Union, Disortion Art dan Jaggers. Penghargaan ini turut ditujukan kepada semua individu dan orang perseorangan yang telah banyak memberi bantuan dan kerjasama kepada kami dalam memastikan kelancaran acara ini sepenuhnya.

Logo Online FM
Baru-baru ini satu acara telah dianjurkan iaitu  KK Bundle Fest Featuring Online Fm Big Jamm pada 31 ogos hingga 1 september 2013 bersempena dengan perayaan Hari Merdeka. Acara ini bertempat di Karamunsing Kompleks yang berlansung selama 2 hari. Dimana acara ini dianjurkan oleh sebuah stesen radio media online tempatan yang berpangkalan di Sabah Negeri Di Bawah Bayu iaitu OnlineFM.

Official Flyers Band Perform

Sebanyak 35 buah booth telah ditempah oleh penjual Bundle, Collector Bundle, Local Clothing, Used Item, pengusaha makanan dan minuman serta lain-lain lagi. Manakala sebanyak 15 buah band tempatan telah dijemput untuk membuat persembahan selama dua hari. Antaranya ialah penampilan khas band dari Sandakan iaitu Atomic Power, The Retrock (Penampang), Hokage X (Pitas), Golly Sandra (Sandakan), Boil(Papar), Neolithic (Tawau), Summernine (Tuaran), Honest (Keningau), Memory Of Natache (Semporna), Mereejen(Kota Kinabalu), W.O.R.M (Kota Kinabalu), The Fingers (Kota Kinabalu), Angel Falls (Labuan), Ana & The Scene (Bintulu) dan Say Hello & Good Morning (Kuching).

Ketibaan Para Penjual Ditapak Lokasi
The Rebel Union Turut Melakukan Kerja Persiapan Awal Membuka Booth

Baco Bece Bundle Antara Yang Terawal Membuka Booth

Sound Sistem Crew Dari Golden Sound Production Sedang Melakukan Kerja-Kerja Setting Sound

Crew Online FM Memperagakan Contoh Baju Bundle 

Seawal jam 8 pagi beberapa penjual disetiap booth melakukan kerja-kerja persiapan awal sebelum dibuka kepada orang ramai. Ini turut disertai oleh kami (Online FM) selaku pihak penganjur dan ramai lagi. Antara mereka yang membuka booth ialah:
Ø  R Garage
Ø  Pixie Prime
Ø  Preloredx Olddate
Ø  Geng Bundle
Ø  M7 Sabah
Ø  Master Vapor Mania
Ø  Herrie Collection
Ø  Sisterly Love Collection
Ø  Darker Goods
Ø  I Love Oldies
Ø  Ronn Bundles
Ø  Rass Enterprize
Ø  Lemari Si Bolong
Ø  Six Colour Clothing
Ø  Leavanee & Friends
Ø  FiloFera Collection
Ø  Sarkodes Bunlde
Ø  Deal Bundle
Ø  Kimi Bundle
Sungguhpun booth belum dibuka ada juga pengunjung terawal membeli beberapa helai baju dan barang-barang lain disana. Rata-rata mereka yang mengambil bahagian terdiri daripada anak-anak muda tempatan sabah. Usaha ini patut diberi galakan dan pujian oleh semua dalam usaha mempromosi barangan buatan tempatan.

Flyers Pertandingan Karaoke Aku Rockers 2013
Hari pertama acara diisi dengan slot Pertandingan Karaoke “Aku Rockers” 2013 dengan kaunter pendaftaran dibuka di booth Online FM. Tema pertandingan ini ialah peserta diwajibkan membawa lagu rockers pada era 80 – 90an. Dimana peserta dinilai dari segi pakaian, gaya persembahan dan vokal.


Juri-Juri Professional Yang Mengadili Pertandingan Karaoke Aku Rockers  

Selepas sesi pendaftaran bermula maka sesi cabut undi untuk penentuan giliran mengambil tempat. Pertandingan ini diadili oleh dua orang juri professional iaitu Bobby (Makhluk) & Suib Zainin (The Fingers). Oleh kerana penyertaan peserta tidak lebih dari yang disasarkan oleh pihak penganjur maka acara akhir dilangsungkan terus pada hari ini (Sabtu).


Gabungan Usia Peserta Pertandingan Karaoke Aku Rockers 

Rata-rata peserta yang mengambil bahagian dalam pertandingan ini tampil dengan gaya yang tersendiri. Kehadiran pengunjung yang ramai menambahkan kemeriahan pertandingan karaoke. Setelah selesai kesemua persembahan, penonton mula dihiburkan dengan persembahan band pertama iaitu The Retrock sambil proses pengiraan markah sedang dilakukan oleh juri-juri yang bertugas.


Persembahan Pembukaan Dari Kumpulan The Retrock

Juara & Naib Juara (Sebelah Kiri => Atas – Lelaki Bertopi & Bawah – Perempuan )


Peserta Yang Berjaya Mendapat Tempat Ketiga 

Setelah selesai persembahan, maka keputusan pertandingan karaoke diumumkan kepada semua. Dimana peserta perempuan iaitu Hermah Daiman muncul juara dengan membawa pulang hadiah wang tunai. Manakala naib johan pula disandang oleh Mansur Daud(Nim) dan tempat ketiga jatuh kepada Azni Abdul Majid yang menggelarkan dirinya Mbah Dukun.

Hokage X Mengambil Tempat

Tamatlah sudah pengumuman keputusan pertandingan karaoke “Aku Rockers” kini tibalah giliran band kedua iaitu Hokage Xyang terkenal dengan lagu Arah Merbahaya dan beberapa lagu lain. Dimana mereka menampilkan bersama penyanyi wanita dan beberapa lineup yang lain. Walaupun hanya membawa beberapa lagu namun persembahan mereka mampu mendapat tepukan dari semua pengunjung yang hadir di tapak acara.


Sekitar Persembahan Hokage X 


Pengunjung Bersesak-Sesak Menyaksikan Persembahan Band Pujaan Mereka


Persembahan kumpulan seterusnya disambung dengan oleh band dari Sandakan iaitu Golly Sandra. Ini menambahkan kehangatan acara dengan ramai pengujung berpusu-pusu di setiap booth mahupun sekitar pentas utama. Persembahan mereka ini tidak kurang hebatnya juga dengan beberapa lagu sendiri didendangkan kepada semua penonton yang hadir disitu.

Penonton Yang Hadir Menyaksikan Persembahan Band-Band Idola Mereka

Selepas itu, tibalah giliran band dari Keningau iaitu Honest membuat persembahan. Mereka tampil dengan lagu sendiri iaitu bebas dan beberapa lagu lain untuk menghiburkan pengunjung yang hadir. Dikhabarkan mereka akan mengeluarkan album pertama pada januari tahun hadapan dan sama-samalah kita nantikan kemunculan album kumpulan ini.

 Syarikat Barangan Muzik 

Syarikat barangan muzik iaitu Press Playturut tidak ketinggalan menyumbangkan barangan mereka kepada pengunjung bertuah. Antaranya ialah 10 batang stick drum dan 2 buah earphone. Tahniah dan terima kasih diucapkan kepada pengunjung bertuah kerana mendapat barangan muzik sumbangan dari Press Play yang disampaikan oleh Bro Langau.


Antara Koleksi Barang-Barang Panas
Persembahan band berehat sebentar dan bersambung disebelah malam. Pada ketika itu sempat juga kami mengunjungi beberapa buah booth disana. Dimana masing-masing dari mereka menampilkan beberapa koleksi barang panas dan lain-lain lagi.

Bro Langau Bergambar Dengan Penjual Kunak Bundle Bersama Seluar Jeans Levis Tahun 1947

Seluar Levis Tahun 1947 Berharga RM 22000.00 

Antaranya Kunak Bundle yang menampilkan seluar jeans berjenama Levi’s tahun 1947 dan dijual dengan harga RM 22000.00. Koleksi baju dan barangan sukan daripadada lagenda pemain bola sepak Negara iaitu Super Mokh antara yang mencuri perhatian selain baju pengadil FAM era 50 – 60 an di Kunak Bundle. Dimana koleksi super Mokh ini dibeli daripada anak Allahyarham Mokhtar Dahari lagenda pemain bola sepak Negara satu ketika dahulu.


Koleksi Barangan Sukan Super Mokh 


Rass Enterprise Juga Turut Tidak Ketinggalan Membuka Booth

Rass Enterprise turut mencuri tumpuan dengan menjual minuman yang diperbuat daripada buah bambangan. Siapa tidak pernah makan buah bambangan bukan. Ternyata ia sangat sedap bila dibuat air minuman yang dibeli oleh ramai pengunjung yang hadir.

Air Bambangan 

Kelihatan Burger Bakar Sedang Dibakar


Turut Tidak Ketinggalan Burger Bakar Dijual Secara Bundle

KK Burger Bakar juga turut tidak ketinggalan dimana mereka menjual secara Bundle. Harga burger bakar dijual pada RM 10.00 dengan 3 biji burger. Booth ini antara yang dikunjungi ramai untuk membeli makanan.


Penyediaan Takuyaki Untuk Dijual 

Selain itu, makanan jepun iaitu takuyaki juga turut dijual disana. Dimana mereka adalah sebahagian cawangan makanan Takoboy seluruh Negara di bahagian Sandakan. Takayuki dalam bahasa jepun bermaksud sotong yang di goreng. 

Lukisan Yang Diperbuat Daripada Ukiran Kayu


Poster Besar Yang Sentiasa Mendapat Perhatian Daripada Pengunjung

Pangrok Sulap antara pengeluar barangan tempatan dari Ranau, Sabah yang berjaya mendapat tumpuan ramai. Dimana mereka menampilkan banyak koleksi baju, poster dan lain-lagi. Hasil karya ini dicipta dengan luahan hati mereka masing-masing.


Koleksi Edisi Terhad Online FM
Kami juga turut tidak ketinggalan menjual beberapa buah barangan edisi terhad. Antaranya ialah baju T-Shirt KK Bundle Fest. Baju ini turut dibeli oleh ramai orang yang menantikan koleksi edisi terhad ini.

Koleksi Barangan The Rebel Union

But Kegilaan Ramai

Keadaan Di Booth Jeselton Eleven
Koleksi but DR. Martin juga turut mencuri tumpuan di beberapa buah booth sekitarnya. Selain itu juga Jesselton Eleventturut menjual beberapa barangan mereka. The Rebel Union tampil dengan beberapa buah barangan seperti baju yang menjadi pakaian idaman belia sekarang.

Kehadiran Penonton Di Sebelah Malam

Giliran Band Ana & The Scene Membuat Persembahan

Kehadiran pengunjung bertambah ramai disebelah malamnya. Dengan persembahan band seterusnya mengambil tempat iaitu kumpulan Ana & The Scene dari Miri, Sarawak. Dimana kumpulan ini tampil membuat persembahan dengan beberapa buah lagu ciptaan sendiri.

Sesi Mengambil Gambar Ana & The Scene 

Boil Perform Dengan Lineup Yang Baru

Band yang memperjuangkan kosep muzik grunge dari papar iaitu Boil mengisi slot persembahan seterusnya. Dimana mereka menampilkan lineup terbaru iaitu pemain drum perempuan yang terbaru. Mereka menghiburkan dengan beberapa buah lagu ciptaan sendiri kepada pengunjung yang hadir disitu.

Kombinasi Bertiga Boil Yang Mantap

Kombinasi Mereejen Digabungkan Bersama Muzik Yang Dibawa

Selepas itu band yang mendapat jolokan nama Metallica Sabah iaitu Mereejen mengambil tempat di pentas untuk membuat persembahan. Dimana sebelum membuat persembahan, mereka menyumbangkan beberapa koleksi seperti baju buatan mereka sendiri kepada pengunjung yang hadir disitu. Selepas itu mereka membuat persembahan dengan menampilkan lagu seperti Mencari dan beberapa buah lagu lain untuk menghiburkan peminat yang hadir.

Gambar Kenang-Kenangan Diambi Bersama-Sama Semua Pengunjung Yang Hadir

Semangat Kemerdekaan Yang Ditunjukkan Oleh Semua Pemuzik Tempatan

Dengan berakhirnya persembahan band Mereejen maka selesailah hari pertama acara. Dimana acara ini mendapat sambutan yang memberangsangkan dari pengunjung yang hadir. Sudah pastinya hari kemuncak iaitu esok (Ahad) bakal menerima kunjungan yang lebih “Havoc” selepas ini.
Pengunjung Terawal Datang Membeli Sebelum Booth Dibuka
Pada hari kedua (Ahad), tapak acara dibuka awal dengan menyaksikan kehadiran pengunjung yang tiba sejak awal lagi bagi menantikan booth dibuka. Dimana kami juga turut melakukan beberapa persiapan terakhir sebelum bermula. Setelah itu, beberapa booth mula dibuka kepada semua pengunjung yang hadir disitu.

Aktiviti Lelongan Kasut Di Booth Sarkodes Bundle

Pada hari terakhir acara, Sarkodes Bundleantara booth yang mencuri tumpuan. Dimana mereka melelong barang jualan mereka iaitu kasut dengan harga RM 50.00 sepasang. Ini menyebabkan keadaan semakin sesak dengan pengunjung yang hadir disitu.

Demo Cara Membuat Poster Oleh Pangrok Sulap Crew


Pangrok Sulap Crew 

Selain itu, booth Pangrok Sulap turut mencuri tumpuan pada hari kedua acara. Dimana mereka menampilkan satu poster besar dan membuat beberapa demo menghasilkan poster yang dihasilkan dengan cara yang unik. Siapa tahu dakwat poster terdiri daripada dakwat yang terdapat pada surat khabar yang kita beli setiap hari.

Persembahan Pembukaan Dari Say Hello & Good Morning

Lagu Indah Yang Antara Yang Didendangkan Kepada Peminat

Tibalah saat dinantikan iaitu persembahan band dari Kuching, Sarawak iaitu Say Hello & Good Morning membuat persembahan di pentas utama. Mereka membawa lagu bertajuk Indah dan lain-lagi untuk menghiburkan peminat. Persembahan kumpulan ini turut mendapat tepukan dan jeritan dari penonton disitu.
Persembahan Band Neolithic Dari Tawau Memukau Peminat Yang Hadir
Kombinasi Lineup Neolithic

Seterusnya tibalah giliran band dari Tawau iaitu Neolithictampil ke pentas membuat persembahan. Dimana band ini menampilkan seorang pemain drum yang berumur 13 tahun. Ternyata persembahan band ini menggamatkan suasana di tapak acara tersebut. mereka membawa beberapa buah lagu untuk menghiburkan peminat disitu.

Angel Falls Mengambil Tempat Di Pentas

Persembahan seterusnya disambung dengan kumpulan Metal Core dari Labuan iaitu Angel Falls. Tampil dengan beberapa buah lagu sendiri dan cover diselangi dengan rifting gitar yang berat, vokal yang mantap dan beberapa instrument yang lain. Sekaligus menggamatkan lagi tapak acara yang turut dihadiri oleh pengunjung dan peminat band metal core ini.

Summernine Dari Tuaran Perform Di Stage

Lineup Terkini Summernine 2013

Seterusnya giliran band dari Tuaran iaitu Summernine tampil ke pentas membuat persembahan. Acara tafakur seketika dibuat bagi memperingati penyanyi asal kumpulan ini iaitu Eroy yang meninggal akibat tragedi bot karam di Kudat pada tahun 2009. Selepas itu barulah persembahan disambung semula dengan membawa beberapa buah lagu untuk menghiburkan peminat.

Demo Persembahan Peserta Muay Thai

Pemanasan Badan Peserta Muay Thai

Persembahan Muay Thai dari Pesatuan Muay Thai Sabahmengambil tempat selepas persembahan hiburan selesai. Mereka turut menampilkan beberapa latihan asas dan lain-lain lagi kepada orang ramai. Bagi mereka yang berminat anda boleh mengunjungi laman web Persatuan Muay Thai Sabah.

Kehadiran Pengunjung Pada Waktu Siang Ketika Meyaksikan Persembahan Muzik

Pengunjung Yang Hadir Semasa Band Membuat Persembahan

Kehadiran Pengunjung Disebelah Malam

Tinjauan yang dibuat ke beberapa buah booth amat memberansangkan dimana mereka turut mencadangkan agar diadakan lagi dimasa akan datang. Responden dari pengunjung yang hadir disitu juga turut mendapat respon balas yang positif. Insyallah jika ada kesempatan pada tahun hadapan, kami (Online FM) bakal mengadakannya sekali lagi di suatu lokasi yang belum dipastikan lagi.

Memory Of Natache Meng havoc kan Lagi Stage 


Kombinasi Lineup Memory Of Natache

Pesembahan hiburan diteruskan pada sebelah malam dengan menampilkan band dari Semporna iaitu Memory Of Natache. Dimana mereka menampilkan lagu sendiri yang terdapat dalam album mereka yang terdahulu. Mereka juga turut membawa lagu cover iaitu Rozanna dalam versi mereka sendiri.

Mereka Membuat Kemunculan Semula Setelah Sepi Beberapa Tahun

Keadaan bertambah hangat setelah band yang sekian lama sepi beberapa tahun iaitu W.O.R.M. dari Kota Kinabalu tampil dipentas untuk membuat persembahan. Menampilkan beberapa buah lagu lama seperti 2.00 am dan lain-lain lagi. Mereka juga membawa lagu yang di popularkan oleh X Japan berjudul Endless Rain sebagai penutup persembahan.

Juara Sentuhan Ikon Perform Di Stage 

Selepas itu band dari Kota Kinabalu iaitu TheFingers tampil ke pentas membuat persembahan. Siapa tidak kenal kumpulan ini yang telah menjuarai satu rancangan realiti televisyen iaitu Sentuhan Ikon Musin Pertama. Persembahan mereka turut menambahkan kemeriahan dan suasana ditapak acara.

Sesi Mengambil Gambar Atomic Power Pada Ahad (Siang)

Persembahan Dari Atomic Power Di Penghujung Rancangan

Seterusnya tibalah gilaran penampilan band khas dari Sandakan iaitu Atomic Power membuat persembahan. Siapa tidak kenal dengan lagu bertunang yang didendang dalam filem lakonan A.R Badul. Begitu juga dengan beberapa buah lagu lain sepanjang penglibatan mereka dalam arena muzik tempatan.

Berpadu Suara Mempersembahkan Lagu Kepada Peminat Yang Hadir

Lineup Atomic Power

Gabungan kombinasi dari generasi pertama hinggalah generasi ketiga menghiburkan ramai pengunjung tatkala acara tiba pada kemuncaknya. Dimana persembahan kumpulan Atomic Power ini berlansung selama satu jam. Selesai persembahan mereka, beberapa buah keping gambar diambil disamping bertemu secara dekat dengan lineup Atomic Power.  

Abang Amat Juga Turut Bernyanyi Bersama

Dengan respon dari semua pengunjung yang hadir selama dua hari berturut-turut diharap dapat memberikan gambaran positif kepada semua komuniti masyarakat terhadap acara ini. Dimana acara sebegini adalah kali pertama dianjurkan diantara semua pihak penganjur yang diadakan dinegeri Sabah Dibawah Bayu. Acara sebegini amatlah diperlukan dimana ianya bukan sahaja menampilkan beberapa buah band tempatan tetapi pengusaha barangan tempatan dimasa hadapan.

Barisan Kru Online FM 2013

(DJ Madie, Crew Bony, Editor Mie Zam)

Saya mewakili pihak penganjur (Online FM) di bahagian editor mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua pihak serta pengunjung yang hadir disitu. Sekiranya terdapat kekurangan dan kelemahan dipihak kami selaku  penganjur sepuluh jari disusun agar dapat kami dapat menambah baik dalam segala aspek yang kurang. Terima kasih kepada semua pihak yang membantu kami dalam menjayakan acara ini semoga bertemu lagi dalam acara ini dimasa akan datang.

KALAU ADA JARUM YANG PATAH
JANGAN DISIMPAN DIDALAM PETI
KALAU ADA SILAP DAN SALAH
JANGAN DISIMPAN DIDALAM HATI
“SOKONGLAH INDUSTRI MUZIK TEMPATAN, KALAU BUKAN KITA SIAPA LAGI”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial